Diumenge, 22 de setembre 2019
infoTerrassa.com
La informació de Terrassa explicada pels terrassencs
Mòduls
.
.
Seccions
.
.
.
El temps a Terrassa
.
Webcam
.
.
Tecnologia i Ciència Josep Sort - 23-11-2003.

Un professor de la UPC participa en la fabricació d'un sistema que millora la seguretat dels trens
El professor Rafel Sitjar, de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (EUETIT), i que forma part del Departament d'Enginyeria Mecànica de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha col·laborat amb l'empresa constructora de trens ALSTOM, per al disseny i fabricació d'una estructura mecànica que permetrà la detecció de fissures i defectes a les rodes dels trens de rodalies de RENFE.

Fins ara, les fissures i defectes de tot el sistema de rodadura dels ferrocarrils els detectaven els operaris, des de les estacions, donant cops de martell a les rodes dels trens. Si el soroll que feia l'acer de les rodes al colpejar-les era l'adequat, l'operari donava per bona la revisió. Malgrat l'experiència i la capacitació dels operaris, els sistema no era objectiu ni fiable al cent per cent.

Arran d'un encàrrec de RENFE rodalies, l'empresa constructora de trens ALSTOM ha posat en marxa un projecte anomenat AFIWEB (Automatic Fissures Inspection in Wheels Equipped with Disc Brakes) que permet detectar amb total objectivitat i fiabilitat fissures i defectes a les rodes dels trens de rodalies; una de les parts més crítiques quant a la seguretat d'aquest mitjà de transport i que pot provocar greus accidents. ALSTOM ha encarregat al professor Rafel Sitjar, del Departament d'Enginyeria Mecànica, el disseny i posterior construcció del sistema mecànic d'AFIWEB.

AFIWEB, sistema que actualment ALSTOM utilitza per inspeccionar les rodes dels trens de RENFE rodalies, ja està funcionant satisfactòriament i, a més, ha passat la inspecció de qualitat i homologació de Bureau Veritas. AFIWEB és un sistema mixt composat per una part mecànica i una altra electrònica de la qual es fa càrrec l'empresa Interlab. En conjunt, la màquina fa possible que, mitjançant un faig d'ultrasons dirigit directament a la banda de rodadura de les rodes, la part electrònica capti la composició de la roda a revisar i pugui detectar amb total objectivitat si aquesta té fissures o d'altres defectes. Per fer-ho, ha sigut necessari dissenyar i construir una bancada mecànica que s'ubica a les mateixes vies com si es tractés d'una fosa. Una vegada posicionat sobre la bancada l'eix que es vol inspeccionar, el sistema l'aixeca i comença la inspecció per ultrasons del mateix. Uns patrons predeterminats permeten diferenciar entre les rodes en bon estat de les que tenen defectes. Tot seguit es fa l'examen exhaustiu de la roda classificant el tipus de defecte tot i eliminant falses alarmes. Tota la informació i el funcionament del sistema es controla des d'un punt central de control totalment informatitzat.

La participació de la UPC es concreta a la part mecànica de l'enginy. Aquesta part permet posicionar el tren i l'eix corresponent sobre l'utillatge i el fa girar, i, també, conté tots els elements de seguretat, videocàmeres i emissors d'ultrasons associats. Una altra avantatge d'aquesta bancada és que s'instal·la permanentment a la mateixa via, permetent la circulació de trens, tot i que no s'aturin per ser revisats.

AFIWEB és un pas molt important tant en la seguretat dels trens com en l'optimització màxima en operacions de manteniment, ja que no és necessari desmuntar cap component del sistema de rodadura dels trens per la seva inspecció; es pot fer una revisió completa de tota la roda; s'enregistra i processa electrònicament tota la informació i no cal la intervenció de personal especialitzat a peu de tren, la qual cosa disminueix el risc d'accidents laborals. Seguretat, objectivitat i operativitat són, per tant, els valors afegits que proporciona el sistema AFIWEB desenvolupat per ALSTOM amb la col·laboració del professor Rafel Sitjar al transport amb ferrocarril. Actualment ALSTOM estudia la possibilitat d'utilitzar el sistema AFIWEB per a la inspecció de rodes d'altres tipus de trens (com, per exemple, l'AVE)
.
Participa! Envia un missatge al fòrum!
Connexió
.
Usuari:
Contrasenya:
Formulari d'alta
Recuperar contrasenya oblidada
.
.
.
(CC) Some Rights Reserved XML Valid HTML 4.01 Valid CSS1