Diumenge, 22 de setembre 2019
infoTerrassa.com
La informació de Terrassa explicada pels terrassencs
Mòduls
.
.
Seccions
.
.
.
El temps a Terrassa
.
Webcam
.
.
Tecnologia i Ciència Josep Sort - 06-10-2003.

Una professora de l'UPC obté un premi atorgat a les millors tesis doctorals
Blanca Roncero Vivero, enginyera industrial per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Terrassa (ETSEIT) aconsegueix obtenir una nova seqüència pel blanqueig del paper utilitzant ozó i biotecnologia conjuntament. Aquest procés redueix significativament la contaminació que es genera amb el mètode que es fa servir habitualment a la indústria del sector. La Dra. Blanca Roncero ha aconseguit també pasta de paper, amb qualitat òptima de blancor, fent servir com a matèria primera la palla del blat.

Dirigida per la catedràtica d'Universitat Dra. Teresa Vidal, de l'Especialitat de Tecnologia Paperera i Gràfica, que forma part del Departament d'Enginyeria Tèxtil i Paperera del campus de la UPC a Terrassa, Blanca Roncero va presentar la seva Tesi Doctoral el curs 2000-2001 obtenint el títol de Doctora Enginyera amb Menció Europeu.

La tesi presenta un nou procés de blanqueig de pasta de paper amb una seqüència TCF ( totalment lliure de clor ) que disminueix considerablement la contaminació generada amb el procediment habitual en el que s'utilitza clor. Amb el nou procés, la Dra. Roncero ha fet intervenir l'ozó com a reactiu blanquejador no contaminant, i enzims xilanolítics, que són proteïnes que catalitzen determinades reaccions, donant lloc a un estalvi de reactius de blanqueig. Aquestes proteïnes generalment s'obtenen a partir de microorganismes bacterians i s'anomenen xilanases, perquè catalitzen la degradació dels anomenats xilans ( un component orgànic que hi ha a la fibra de la fusta ). Blanca Roncero ha demostrat que aquestes xilanases faciliten molt l'accés a d'altres reactius, amb la qual cosa el procés de blanqueig és més ràpid i a més es redueix considerablement la quantitat de reactius necessaris com el clor, el reactiu contaminant que habitualment s'utilitza en el blanqueig de pastes. Les bactèries amb les que últimament ha experimentat la Dra. Roncero- actual professora col·laboradora tant de l'ETSEIT com de l'EUETIT, provenen d'un tronc en descomposició trobat a la part argentina de les Catarates de l'Iguazú

La biotecnologia en el blanqueig de pasta de paper a nivell de laboratori ja s'estudia des de fa uns quinze anys i és una tècnica que s'està intentant implantar progressivament. Tot i així, la seva aplicació a nivell industrial és complexa, per una part degut a la gran quantitat d'enzims que es necessiten, i, per tant, de proteïnes que han de produir els microorganismes.

La novetat en aquesta tesi radica en que és el primer cop que es fa servir una tècnica combinada o mixta ( ozó més enzims ), tant en pastes que provenen de fibres d'arbres com l'eucaliptus, com també de pastes provinents de residus agrícoles. En concret, la Dra. Roncero ha utilitzat la palla del blat i ha aplicat aquest sistema, obtenint una blancor òptima i bones propietats físiques comparables a pastes que es comercialitzen.

La tesi de Blanca Roncero és un pas més en la reducció de contaminació en un sector industrial controvertit per la utilització de clor en grans quantitats, atesa la seva gran capacitat per blanquejar. Segons la mateixa Dra. Roncero, el sector de la indústria paperera està cada cop més concienciat en reduir aquests nivells de contaminació, raó per la qual bona part de la recerca que es fa en aquest sentit es desenvolupa a la Universitat, i en concret a l'Especialitat Paperera i Gràfica ubicada al Campus de la UPC a Terrassa; d'aquesta especialitat, única tot l'Estat espanyol, s'imparteix un itinerari curricular tecnològic a l'ETSEIT.

La tesi guardonada, titulada "Obtención de una secuencia TCF con la aplicación de ozono y enzimas para el blanqueo de pastas madereras y de origen agrícola. Optimización de la etapa Z. Análisis de los efectos en la fibra celulósica y sus componentes", és fruit d'un projecte europeu anomenat "Chlorine and chlorine free bleaching of kraft chemical pulps" ("El blanqueig de pastes kraft sense la utilització de clor") i s'ha realitzat amb la col·laboració de diferents empreses del sector.

Font: UPC Terrassa
.
Participa! Envia un missatge al fòrum!
Connexió
.
Usuari:
Contrasenya:
Formulari d'alta
Recuperar contrasenya oblidada
.
.
.
(CC) Some Rights Reserved XML Valid HTML 4.01 Valid CSS1