Dilluns, 14 d'octubre 2019
infoTerrassa.com
La informació de Terrassa explicada pels terrassencs
Mòduls
.
.
Seccions
.
.
.
El temps a Terrassa
.
Webcam
.
.
Societat Jordi Centelles - 15-02-2007.

Els sense sostre a Terrassa. CiU manipula i desinforma
De fa temps, els companys regidors de CiU han posat l'accent en la necessitat d'un alberg pels sense sostre a Terrassa. Aquest interès els dignifica. Tots som especialment sensibles amb aquest col•lectiu i tots volem que disposin dels recursos suficients per viure d'una manera digna. Però per defensar els sense sostre no cal manipular la informació ni caure directament en la mentida.

No voldria pensar ni un segon que aquest interès pels sense sostre forma part d'una campanya per desprestigiar l'acció de govern en el camp dels serveis socials o que no és més que una eina partidista de cara a les properes eleccions municipals. No puc ni imaginar-me que s'utilitzi un col•lectiu tan fràgil com és el dels rodamóns per fer feina bruta.

Entenc que el Pacte per la Ciutadania que vam signar al seu dia tots els grups municipals blinda el col•lectiu dels immigrants de ser usat com a matèria de lluita partidista i que ho fa també, per extensió, amb el col•lectiu dels sense sostre.

Algunes de les manifestacions vostres que han aparegut recentment en la premsa m'han sabut molt de greu i vull respondre a aquelles qüestions que em semblen falses o tergiversades.

El gener de 2006 l'Ajuntament en Ple va aprovar una proposta de resolució, presentada per CiU, en la que ens comprometíem a "estudiar la necessitat i conveniència de posar en marxa un centre d'acollida nocturna per a persones sense sostre". I ho estem acomplint: hem iniciat estudis i hem escoltat propostes i ofertes de diferents entitats i institucions al respecte. I estem buscant finançament per a la proposta que ens sembla més raonable. Però mentrestant no ens estem sense fer res. Torno a repetir el que ja he dit en ocasions anteriors: tenim la ferma voluntat d'atendre el col•lectiu dels sense sostre i ho estem fent. Garantim les seves necessitats bàsiques. Comptem amb recursos com el menjador social, que financem en conveni amb la Fundació Busquets, utilitzem pensions per a allotjaments d'emergència i oferim ajuts econòmics puntuals per a qüestions com la manca de diners per pagar el lloguer o comprar medicines. I tenim convenis amb altres entitats sociobenèfiques per donar resposta a les demandes d'aquests usuaris.

Els sense sostre tenen uns drets i els serveis socials municipals estant pensats també per a respondre als seus problemes en moments crítics. La situació actual de Terrassa, amb les iniciatives municipals que es duen a terme, i la recent posada en marxa d'un servei d'acollida nocturna per situacions de fred extrem (en conveni amb Creu Roja) ens dóna un marge de recursos suficient per afrontar el problema. Sabent que mai no farem prou per atendre a tots els que ho necessiten.

Els afegiré algunes dades: El Servei d'Atenció Immediata (SAI) rep, atén i gestiona els casos dels sense sostre. És un recurs d'atenció primària de serveis socials que s'ubica a la seu central de l'àrea de Benestar Social de l'Ajuntament de Terrassa, a l'edifici de Països Catalans. Els professionals del SAI donen resposta a les demandes urgents de persones que no poden ser ateses pels equips bàsic d'atenció primària descentralitzats en el territori. Als sol•licitants del servei no els cal tenir hora prèvia de visita. Acabem de desdoblar aquest servei, ara atès per dues persones Diplomades en Treball Social.

Des del SAI també es fa un seguiment dels ciutadans que no estan empadronats i/o que viuen de forma itinerant. Se'ls proporciona els elements que contribueixen a solucionar les seves necessitats bàsiques. A més, en funció del problema que presenten, es treballa la seva inserció social, de manera conjunta i complementària amb altres entitats i institucions de la ciutat. El SAI va atendre el 2006 un total de 185 persones, de les que 104 no estaven empadronades.

En declaracions recents, Montserrat Playà, regidora de CiU i membre del consell d'administració de l'Institut Municipal de Salut i Benestar Social, afirma que "la Fundació Busquets serveix cada dia 400 dinars a persones sense sostre, i que des de Serveis Socials no sabem ni quantes persones necessiten l'alberg perquè no parlem amb les entitats".

Sra. Playà, vostè sí que està mal informada, o va de mala fe. El menjador social de Fundació Busquets funciona gràcies a un conveni amb l'Ajuntament i té contractades 40 places diàries (i no 400!), encara que alguns dies superi aquesta xifra sense més problema gràcies al sobreesforç del personal de la Fundació, que treballa de forma voluntariosa i eficient, i a qui reconeixem des d'aquí la seva valuosa tasca social.

I pel que fa a escoltar les entitats, només em cal recordar-li que l'IMSABS manté convenis per atendre els sense sostre amb Creu Roja, AIDE i Càritas, a més de la Fundació Busquets ja esmentada. I subvenciona programes d'altres entitats com ACAU, Actua Vallès, Alba i Gent Solidària. Amb totes elles mantenim contactes regulars, coordinem els nostres programes i cooperem solidàriament.

Si us plau, les persones sense sostre tenen uns drets i una dignitat. I és molt greu que algú les vulgui utilitzar com a arma partidista o, pitjor encara, les manipuli per enfrontar algunes entitats amb aquesta administració municipal.

Li agrairé, Sra. Playà, que vulgui rectificar les seves anteriors manifestacions.


Màrius Massallé i Bainad
Tinent d'Alcalde
Coordinador de l'Àrea de Benestar Social.
.
Participa! Envia un missatge al fòrum!
Connexió
.
Usuari:
Contrasenya:
Formulari d'alta
Recuperar contrasenya oblidada
.
.
.
(CC) Some Rights Reserved XML Valid HTML 4.01 Valid CSS1