Dimarts, 22 d'octubre 2019
infoTerrassa.com
La informació de Terrassa explicada pels terrassencs
Mòduls
.
.
Seccions
.
.
.
El temps a Terrassa
.
Webcam
.
.
InfoTerrassa.com Redacció - 26-08-2003.

InfoTerrassa dóna suport a la protesta a Internet contra les patents de software
La proposta s'estén com una taca d'oli pels fòrums de la Xarxa. Diverses associacions, entre elles Softcatalà, han convocat per al proper dimecres una protesta telemàtica per evitar que el Parlament Europeu aprovi una directiva que introduiria importants restriccions en els drets d'ús dels programes informàtics.

La protesta insta els internautes a substituir, el dia 27, la plana principal dels seus llocs web per una plana en negre, amb un missatge de suport a la causa.

La protesta a Internet serà el complement dels actes presencials que se celebraran el mateix dia a Brusel·les, seu del Parlament Europeu. La capital belga serà testimoni d'una concentració, que tindrà lloc a la plaça de Luxemburg a partir de les 12:00 hores, i d'una conferència posterior que s'impartirà al mateix Parlament a partir de les 14:00 hores.

Paral·lelament, diverses associacions han convidat els internautes a sumar-se a la protesta de manera virtual modificant les planes principals dels seus llocs web i incloent-hi gràfics i textos informatius sobre la reivindicació.

La iniciativa va sorgir del col·lectiu alemany FFII (Associació per a una Lliure Infrastructura de la Informació, en la traducció de les sigles al català), que s'oposen a una mesura que equipararia la legislació europea en matèria de software amb la dels Estats Units. Aquesta, molt més restrictiva, permet patentar programes, una circumstància que, segons la FFII, significa entrar en un terreny extremadament lliscós.

"Mentre que les patents tradicionals es feien servir per invents concrets i físics, les patents de software cobreixen idees", afirmen. "Quan el software és patentable, tot es patentable", afegeixen. I posen un exemple força significatiu del que pot ser l'esperit de la normativa: "Si Haydn hagués patentat "una simfonia, caracteritzada per sons que són produits en forma de sonata", Mozart hagués tingut problemes".

D'aquesta manera, es podria donar el cas que un fabricant patentés el concepte de "navegador d'Internet", i que cap altre empresa en pogués treure cap en anys.

SoftCatalà també dóna suport

A Espanya, grups com Proinnova, Softcatalà, Hispalinux, l'Asociación de Internautas o Comfia-CCOO no van trigar en sumar-se a la iniciativa, i van elaborar un manifest on s'assegura que la mesura causaria "grans perjudicis" a la societat europea.

"Creiem que aquesta legalització no fomenta de cap manera la investigació i el desenvolupament en el camp dels programes d'ordinador, ni la producció de programes que satisfacin millor (qualitativa i quantitativament) les necessitats dels ciutadans i les empreses europees.

Els convocants de la protesta no s'oposen a què el programari estigui subjecte a la legislació sobre drets d'autor, de forma similar a com estan subjectes, per exemple, les obres literàries.

"Això permet que l'autor (o qui en tingui els drets) mantingui certs drets, com prohibir la redistribució del programa (...). Tanmateix, no proposa cap restricció per al desenvolupament d' obres independents i innovadores per qualsevol altra banda", afirmen.

La votació, el setembre

Els grups convocants consideren que la normativa tindrà un impacte "negatiu" sobre l'economia i la innovació, i afegeixen que el sector informàtic "pot desenvolupar-se perfectament sense ella". Està previst que la proposta se sotmeti a votació al Parlament Europeu a principis del mes que ve, segurament el dia 1.

Nombrosos llocs s'han afegit ja a la proposta, entre ells els portals catalans Eines! o Arenys·org. Els weblogs Barrapunto i PuntBarra també s'ha fet ressó de la convocatòria.

Font: Jaume Pla (laMalla·net)
.
Participa! Envia un missatge al fòrum!
Connexió
.
Usuari:
Contrasenya:
Formulari d'alta
Recuperar contrasenya oblidada
.
.
.
(CC) Some Rights Reserved XML Valid HTML 4.01 Valid CSS1