Diumenge, 22 de setembre 2019
infoTerrassa.com
La informació de Terrassa explicada pels terrassencs
Mòduls
.
.
Seccions
.
.
.
El temps a Terrassa
.
Webcam
.
.
Ensenyament Redacció - 20-07-2005.

L'ESCODI i l'Universitat Autònoma impulsen la primera carrera universitària de comerç a Espanya

L'Escola Superior de Comerç i Distribució (ESCODI) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han signarat aquest dimecres dia 20 de juliol l'acord marc pel desenvolupament del primer títol de grau de l'Estat espanyol dedicat a la gestió de Comerç i pel qual la UAB entra a formar part del patronat d'ESCODI. Aquesta titulació s'impartirà a les instal·lacions d'ESCODI a Terrassa i possiblement s'iniciarà entre el 2007 i el 2008.


Pere Navarro ha destacat que aquest acord és un clar exemple de com el món econòmic i l'universitari han d'anar plegats i ha anunciat la incorporació de la UAB al patronat de la Fundació ESCODI, del que ja en formen part l'Ajuntament de Terrassa, el Departament de Comerç de la Generalitat de Catalunya, la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa, i la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa".
Per la seva banda, Lluís Ferrer s'ha mostrat convençut de l'èxit d'aquest projecte perquè disposa d'uns objectius molt clars: les necessitats de formació d'un sector econòmic que aporta riquesa a tota la societat. Uns objectius detectats i definits per l'ESCODI, centre amb 5 anys d'experiència contrastada en el sector de la formació continuada del comerç. Tot i així, el Rector ha reconegut que ara les dues entitats hauran de treballar molt per mantenir el grau d'exigència i excel·lència que té aquesta universitat i a més ho hauran de fer, tal com ha apuntat ESCODI,  amb una clara intenció de crear uns estudis amb un fort component de recerca i innovació.

En nom de la Generalitat, el Director General de Comerç, Raimon Sarret, ha donat un clar recolzament al projecte ja que, segons ha dit, ajudarà a augmentar la capacitat competitiva de les empreses catalanes de comerç. Serret també ha reconegut que els darrers estudis realitzats per la Generalitat sobre l'economia del país han demostrat que hi ha una manca d'informació real del sector comerç i que espera que aquesta titulació de grau superior aporti la investigació necessària per acabar amb aquesta deficiència.

A l'acte han assistit el Director General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Raimon Serret; el Sots Director General de "la Caixa", Joan Fàbrega; la Vice Rectora de la UAB, Maria Dolors Riba; la Presidenta del Comitè Executiu d'ESCODI i Segona Tinent d'Alcalde de Terrassa, Maria Costa; el President de la Cambra de Comerç de Terrassa Sr. Albert Vilardell i diversos representants d'entitats vinculades amb el món del comerç de Catalunya, com ara, el President de la Asociación Nacional de Centrales de Compra y de Servicios (ANCECO), Benito García; el President de l'Associació Catalana d'Empreses Familiars del Comerç (COMERTIA), Gabriel Jené; el president de Comerç de la patronal PIMEC, Alexandre Goñi; el President de Comerç de la Patronal CECOT, Jordi Casas; "Asociación española de Franquiciados"; el president del  Gremi de Pastissers de Barcelona, Joan Turull;  etc així com altres presidents i representants d'associacions de comerciants i entitats vinculades amb el comerç d'arreu de Catalunya; Consell de Cambres de Catalunya, i els Ajuntaments de Barcelona, Badia del Vallès, Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Rubi, Sant Gucat,  Terrassa i Viladecans.

L'inici d'un procés
A partir d'aquest acord, es crearà una taula de treball per concretar el contingut del pla d'estudis d'aquesta nova titulació seguint ja els criteris del marc europeu de la Declaració de Bolònia.
A més, amb aquest acord es contempla també que els cursos que ofereix l'ESCODI puguin arribar a formar part de l'oferta de formació continuada de la UAB.


Sector clau
El comerç és un sector clau en l'economia del país, ja que gairebé 2 de cada 10 treballadors de Catalunya estan empleats en el sector del comerç, a banda dels llocs de treball indirectes que genera (gestors, transportistes, aparadoristes, constructors, etc). La indústria es deslocalitza, el comerç es queda: d'aquí la importància que el creixement del mercat i la canalització de la renda familiar disponible puguin ser aprofitats per empreses autòctones, que en créixer dins i fora de Catalunya generaran llocs de treball directes i indirectes en els municipis on tinguin la seva seu social.
Altres sectors amb menys contribució real a la nostra economia, com per exemple l'aeronàutica o la cinematografia, disposen de titulació universitària pròpia i en canvi el comerç, que aproximadament aporta un 13% del PIB i ocupa de forma directa un 17% de la població, no en té.

Demanda
Ja en la seva carta fundacional, ESCODI va marcar-se com a objectiu estratègic la creació i posada en marxa d'uns estudis universitaris específics per al sector del comerç, ja que a Catalunya hi ha una demanda no coberta de joves amb formació superior i coneixements específics de comerç per ocupar llocs de responsabilitat en empreses de comerç o en organitzacions de comerciants (com poden ser associacions o centrals de compres). Aquest dèficit està perjudicant el creixement d'algunes empreses de comerç catalanes, que veuen limitats els seus plans d'expansió, i entorpeix el bon progrés de projectes col·lectius de comerciants.

Més formació, més capacitat de creixement
Mentre que per les dades de la Direcció General de Comerç i per la mostra que signifiquen els alumnes d'ESCODI, només entre un 10 i un 16% dels comerciants té formació universitària, en un estudi que va realitzar ESCODI al 2002 entre empreses catalanes de comerç que tinguessin més de 3 establiments, es va poder contrastar que més del 60% dels propietaris d'aquests establiments tenia formació universitària, cosa que demostra la correlació entre el nivell de formació de l'empresari i la seva capacitat per fer créixer el negoci.

A Catalunya ens cal una formació universitària de comerç per :

Afavorir la successió generacional
Afavorir el creixement de les empreses de comerç
Contribuir a la visió estratègica de les empreses de comerç

Potenciar empreses autòctones
Tant l'ESCODI i les entitats que la integren com la UAB tenen el convenciment que aquesta nova titulació afavorirà una millora de la capacitació empresarial actual i futura del sector del comerç català i que ajudarà a desenvolupar empreses autòctones més competitives, capaces de conservar i guanyar quota de mercat dins i fora de Catalunya. Aquesta formació universitària afavorirà els processos de successió generacional de les empreses familiars de comerç, ajudarà al seu creixement i contribuirà a desenvolupar una visió estratègica de la seva gestió.

L'ESCODI és l'únic centre català dedicat exclusivament a la formació i reciclatge dels professionals del comerç, siguin comerciants o tècnics d'associacions o administracions públiques. La Fundació ESCODI es va crear l'any 2000 i està integrada per l'Ajuntament de Terrassa, el Departament de Comerç de la Generalitat de Catalunya, la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa, i la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa"". El seu objectiu és ajudar les empreses i els professionals del comerç i la distribució a incrementar la seva capacitat tècnica i d'innovació, i mantenir-la al dia; aportant als comerciants una formació pràctica i de qualitat que els permeti donar un nou impuls al seu negoci. Amb seu a Terrassa, l'ESCODI realitza cursos a mida allà on la sol·licitin. L'ESCODI ha tingut alumnes de més de 150 municipis de Catalunya i des de la seva creació, més de 10.500 comerciants i uns 300 responsables municipals de comerç i tècnics d'associacions de comerciants han fet algun curs d'ESCODI.

.
Participa! Envia un missatge al fòrum!
Connexió
.
Usuari:
Contrasenya:
Formulari d'alta
Recuperar contrasenya oblidada
.
.
.
(CC) Some Rights Reserved XML Valid HTML 4.01 Valid CSS1