Dilluns, 14 d'octubre 2019
infoTerrassa.com
La informació de Terrassa explicada pels terrassencs
Mòduls
.
.
Seccions
.
.
.
El temps a Terrassa
.
Webcam
.
.
Cultura CELL Francesc Sàbat - 18-06-2007.

La transició política a Terrassa explicada en primera persona
El passat divendres 15 de juny es va dur a terme al Centre d’Estudis Llibertaris Francesc Sàbat una conferència sota el títol “La transició democràtica: les seves conseqüències a Terrassa”. La conferència la impartí Jaume Canyameres, economista i regidor de l’àrea d’economia de l’ajuntament de Terrassa de 1979 a 1983 per l’agrupació Centristes de Catalunya (UCD) i regidor també de 1995 a 1999 com a independent.

La conferència, presentada per Just Casas, historiador i president del Centre d’Estudis Llibertaris Francesc Sàbat, s’inicià amb una introducció del propi Casas reflexionant sobre com “la revolució liberal, iniciada al segle XIX a l’estat espanyol, no acabà de triomfar de forma plena fins pràcticament els nostres dies”. Segons Casas “amb el triomf del franquisme, el sistema econòmic capitalista, quedà assentat i inamobible, però era necessari un sistema polític de democràcia representativa per conformar el liberalisme en tota la seva extensió a l’estat espanyol”, així doncs “la transició política era la peça que faltava a la burgesia per assentar el capitalisme liberal”.

Seguint aquest fil, Canyameres expressà com la transició a Terrassa no es va dur diferent que a d’altres localitats ja que “tots els partits van ser finançats pels qui volien fer la transició”. Segons el conferenciant “Terrassa ha estat sempre una ciutat d’immigració”, i aquesta immigració “ha estat una de les fonts de la seva riquesa actual”. Canyameres explicà la mala situació en què es trobaren l’ajuntament els qui foren escollits per gestionar-lo l’any 1979. El conferenciant va fer una critica també al poc finançament de què disposen els ajuntaments per poder fer front a les necessitats dels ciutadans ja que “ Terrassa, encara avui, rep només el 13% del que paguen els agents socials terrassencs, provinent dels pressupostos generals de l’estat, quan hauria de rebre el 25%”.

Canyameres expressà també que “els que manen avui son els aparells dels partits i posen a la gent que volen”, i finalitzà dient que “la ciutadania està al marge de la política i no ens pregunten res”.

El cicle de conferències “Terrassa, passat i present”, finalitzarà el proper divendres dia 22 de juny amb la xerrada de Salvador Pérez Riera, membre de l’associació de veïns Segle XX de Terrassa. Pérez parlarà del moviment veïnal a Terrassa com a escola de lluita democràtica.
.
Participa! Envia un missatge al fòrum!
Connexió
.
Usuari:
Contrasenya:
Formulari d'alta
Recuperar contrasenya oblidada
.
.
.
(CC) Some Rights Reserved XML Valid HTML 4.01 Valid CSS1